Het Nederlandse merk Ultimaker levert betrouwbare 3D-printers als bouwpakket en als kant en klare machines. Wij hebben deze machines zelf in elkaar gezet om de printers zo goed mogelijk te leren kennen. Dat heeft er toe geleid dat er inmiddels drie zeer betrouwbare machines staan die dagelijks worden onderhouden en zo nodig worden bijgesteld.

In het Smartlab staan twee types Ultimaker. De Original en de Plus. De Original is de meest eenvoudige, een 3D-printer die een kleur kan printen. De Plus heeft zowel een heated bed, of wel verwarmde tafel, waarmee het object beter aan de ondergrond blijft zitten, en een dual extruder. Hiermee kan een tweede kleur worden geprint.

Er kan geprint worden met PLA en ABS. Er is standaard een hoeveelheid PLA aanwezig. Klik hier voor meer informatie over de diverse soorten en kleuren filament.

Om te kunnen printen heb je een .stl bestand nodig of .dfx bestand. In een .stl bestand kunnen wij geen aanpassingen doen, in een .dfx bestand wel. Je kunt altijd even mailen naar info@smartlabdeventer.nl als je twijfels hebt over je ontwerp of het bestand. 

Het printen met de 3D-printer kost €6,- per uur tijdens de open inloop (zie openingstijden). Dit is inclusief materiaal. Heb je geen ervaring met het werken met de 3D-printer dan komen er nog €10,- assistentiekosten bij.

Programma’s om een 3D-tekening mee te maken zijn:

http://www.freecadweb.org/ (open source 3D ontwerpen)
https://www.tinkercad.com/ (3D ontwerpen voor kinderen, of als allereerste kennismaking met 3D ontwerpen uitermate geschikt)
http://www.123dapp.com/design (de volwassen versie van tinkercad)
http://www.sketchup.nl/ (veelgebruikt, van Google)
http://www.netfabb.com/basic.php (voor het controleren van 3D bestanden)

Je kunt ook een 3D-scan van jezelf maken en deze bij ons printen.